Markus Demele z Mezinárodního Kolpingu na návštěvě ČR

Na třídenní návštěvu přiletěl začátkem září generální sekretář Mezinárodního Kolpingova díla (Kolping International) pan Markus Demele. Byla to jeho první návštěva, při které se seznámil s bohatými aktivitami Kolpingova díla ČR.

Jeho cesta začala setkáním s duchovním správcem KD ČR Dominikem kardinálem Dukou v pražském Arcibiskupském paláci a následnou prohlídkou Katedrály sv. Víta. Úvodní den návštěvy jsme zakončili návštěvou Azylového Kolpingova domu v Praze 8 Bohnicích. Zde se náš host setkal s vedením Kolpingovy rodiny Praha 8 a Azylového domu pro matky v tísni.

Po přesunu na Vysočinu do Žďáru nad Sázavou zde druhý den své návštěvy Markus Demele navštívil Spektrum, které pod svou střechou sdružuje několik sociálních aktivit provozovaných Kolpingovým dílem ČR. Jedná se o Centrum primární prevence Spektrum, Kontaktní a poradenské centrum Kolping Poradnu pro nelátkové závislosti a Adiktologickou ambulanci Kolping. Během prohlídky a shlédnuté prezentace si tak mohl udělat obrázek o širokém záběru námi poskytovaných služeb ve Žďáře nad Sázavou. Vynechat nemohl ale také návštěvu Rodinného centra Srdíčko, které sídlí v budově Polikliniky. Odpoledne jsme se společně vydali do Sejřku u Nedvědice, kde sídlí další významné zařízení Terapeutická komunita, která letos oslaví 25 let činnosti! Zde se mohl náš host podrobně seznámit s provozem tohoto zařízení a se službami, které zde nabízíme klientům, kteří se ve svém životě potýkají s různými závislostmi. Pozdě odpoledne jsme potom dorazili do Rekreačního zařízení Vyhlídka v Češkovicích u Blanska. Po jeho krátké prohlídce jsme už ale spěchali do Blanska, kde na nás na faře již čekali členové místní Kolpingovy rodiny. Zde se Markus Demele seznámil s bohatou činností místních dobrovolníků, kteří pracují s dětmi a mládeží. Během prezentace a následné diskuze se účastníci setkání zase naopak dozvěděli mnoho zajímavého o aktivitách Kolping International, který působí prakticky po celém světě a pomáhá potřebným především v nejchudších světadílech.

Třetí a poslední den návštěvy jsme zahájili snídaní v prostorách Střední školy gastronomické A. Kolpinga. Při ní se od vedení školy dozvěděl více nejen o SŠG A. Kolpinga, ale také o Biskupském gymnáziu. Obě školy si následně prohlédnul a ocenil krásné prostory, které zde žáci a studenti mohou využívat. A to byl závěrečný bod této vzácné návštěvy.

Markus Demele při loučení vyjádřil obdiv a překvapení nad šíří záběru aktivit Kolpingova díla ČR a byl rád, že je mohl také na vlastní oči vidět.